Zdrowe odżywianie jest łatwe jak dodawanie – wystarczy zsumować dobre chęci i odrobinę wiedzy.
I dokładnie to chcemy przekazać w programie , który od września jest realizowany w naszej szkole przez uczniów klas I – III
pod kierunkiem wychowawców p. Magdy Dzioba i p. W. Kuczyńskiej.
Rozpoczęliśmy od zajęć teoretycznych: przeprowadzenie dyskusji panelowej na temat aktywności sportowej i zdrowia człowieka, tworzenie piramidy żywienia, zdrowych jadłospisów oraz uzupełnianie quizów i krzyżówek tematycznych. Kolejnym krokiem były zajęcia praktyczne: uczniowie mając do dyspozycji wafle ryżowe firmy Kupiec, świeże warzywa zerwane z ogródka i domowe powidła, mieli okazję stworzyć przepyszne kanapki, które sprawiły, że wszyscy staliśmy się ,,Mistrzami śniadań”!
Dla niektórych dzieci takie smaki były nowością i ostrożnie próbowały przyrządzonych potraw. Mamy jednak nadzieję,
że wyrobienie u uczniów zdrowych nawyków żywieniowych zaprocentuje w życiu codziennym.
Autor: Magda Dzioba