9 lutego uczniowie klas I-III oraz dzieci z oddziału przedszkolnego dołączyli do obchodów Dnia Pizzy. Margherita, pepperoni czy hawajska z ananasem? Podczas zajęć dzieci poznały krótką historię pizzy, dowiedziały się, z którego kraju pochodzi oraz z jakich składników można ją przygotować. Po części teoretycznej sala przedszkolna oraz stołówka zamieniły się we włoską pizzerię.

Dzieci z wielkim zaangażowaniem zabrały się do gotowania. Na specjalnie przygotowanym cieście rozpoczęły pracę nad własną pizzą. Smarowały sosem, układały wędliny, pieczarki, paprykę, kukurydzę, ogórki oraz posypywały startym serem. Była to ogromna frajda dla dzieci i ciekawa lekcja samodzielności.

Przygotowane pizze trafiły do kuchni, zapach z piekarnika unosił się po całej szkole a dzieci nie mogły się doczekać, kiedy będą mogły spróbować samodzielnie przygotowanego dania!

Mali kucharze doczekali się efektów swojej pracy – ależ było smakowicie! 🙂