25 marca na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofra. Wszyscy dobrze znają pulchne lub chrupiące wafle przygotowywane w gofrownicy, podawane najczęściej z bitą śmietaną lub dżemem.

W naszym przedszkolu również obchodziliśmy Dzień Gofra. Przedszkolaki z przejęciem dodawały do miski kolejne składniki i mieszały je za pomocą miksera bądź łyżki, a potem wylewały ciasto na gofrownicę. Samodzielnie kroiły też owoce i doskonale poradziły sobie z ubijaniem śmietany. Dzieci z pomocą pań upiekły pyszne gofry. Deser udekorowany bitą śmietaną, owocami i kolorową posypką bardzo smakował przedszkolakom. Zarówno zajęcia kulinarne jak i degustacja gofrów dostarczyły dzieciom wiele radości.

Gofry były pyszne, a ich zapach roznosił się po całej szkole! 🙂